Wanneer wordt er een AED geplaatst door de gemeente?
De gemeente plaatst een AED als er binnen een straal van 500 meter 20 burgerhulpverleners zijn aangemeld. Als er nog niet voldoende burgerhulpverleners zijn moeten deze eerst worden opgeleid. De AED moet tevens op een plek hangen die 24 uur per dag bereikbaar is én een aanvulling zijn op de reeds in de buurt zijnde AED’s.
Welke kosten vergoed de gemeente?
De gemeente kan bijdragen aan de kosten van de aanschaf van de buitenkast indien hij aan de bovengemelde voorwaarden voldoet. De AED komt in de verzekering bij de gemeente. Dus bij diefstal wordt de AED vergoed. Bij inzet worden de elektroden vergoed door de zorgverzekering of de ambulance zorg.
Kan ik zelf in mijn buurt een AED ophangen?
Ja, dat kan. Meld deze AED ook aan bij HartslagNu en zorg ervoor dat er mensen in jouw buurt zijn opgeleid als burgerhulpverlener.
Wat doet een burgerhulpverlener?
Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Jij als buurtbewoner kunt dat wel zijn.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Je dient ten minste 18 jaar te zijn. Daarnaast heb je in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen gevolgd:
- Een basis- of herhalingscursus reanimatie
- Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
- Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)
Hoe werkt het oproepsysteem?
Het oproepsysteem HartslagNu werkt via de meldkamer van 112. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen (binnen een straal van 750 meter) een oproep op hun telefoon. Je gaat naar het slachtoffer toe of haalt eerst een AED, dit is afhankelijk van de oproep. Bij het slachtoffer start jij de reanimatie vast op. Dit kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Wat is een 6-minuten zone?
In een 6-minuten zone bieden mensen binnen minuten de juiste hulp aan bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Hiermee vergroot je de kans op overleven aanzienlijk. Voor een 6-minuten zone heb je nodig: een actief oproepsysteem zoals in onze gemeente HartslagNu, voldoende burgerhulpverleners en voldoende AED’s.